VIDEO: Vrtnarka in čmrlja matica postali najboljši prijateljici

Čmrlji so ena najbolj priljubljenih in prepoznavnih skupin žuželk v naših krajih. So pomočniki čebel in še več kot to. Ti gostodlaki debeluščki, ki so znani tudi po svojem simpatičnem brenčanju, veljajo v Evropi in Severni Ameriki za najpomembnejše divje opraševalce: oprašujejo najmanj 25 pomembnejših kulturnih rastlin (paradižnik, fižol, oljno ogrščico, deteljo in številne sadne vrste), zelo verjetno pa še več, saj so slabo raziskani.

Knjižničarka in vrtnarka Fiona Presly je nekega pomladnega dne na domačem vrtu na Škotskem uzrla čmrlja, ki se je nekoliko nenavadno premikal. Ko je pogledala bliže, je videla, da nima kril. Hitro je sklepala, da je bil najverjetneje posredi virus, zaradi katerega se krilca niso razvila. Vedela je, da so  možnosti te čmrlje matice za preživetje zelo majhne.  A odločila se je ukrepati.

Ustvarila je mini cvetni vrtiček le za njo in ji pripravljala posladkano vodico. Kmalu se je med njima razvilo čudovito prijateljstvo. Matica in Fiona sta se vsako jutro v vrtu družili in “pogovorili”. Ko je bilo deževno in mrzlo, jo je vzela v hišo. Čeprav je znano, da je povprečna življenjska doba čmrljev le 18 tednov, je matica živela kar nekaj tednov več. Z njenim poginom se je prijateljstvo končalo, a ostal je dokaz, da lahko na našem planeta sklenemo vezi s številnimi različnimi bitji. Poglejte video tega čudovitega prijateljstva!

Woman Becomes Best Friends With A Bee She Rescued

When she found an injured bee in her garden, this woman took her in and was surprised when she got so attached to her. Today on Soulmates, watch how Bee and her mom developed such an unusual, special bond ❤️️❤️️❤️️

Objavil/a Soulmates dne 13. maj 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.