VIDEO: Kmetovalci in vrtnarji po svetu ne morejo verjeti. Prihajajo robotske čebele!

Medtem ko na pobudo slovenskih čebelarjev letos prvič praznujemo Svetovni dan čebel, je ameriška trgovska veriga Walmart vložila patent za avtonomne čebele robote. Gre za drone v obliki čebel, ki bi se v prihodnosti lahko uporabljali za opraševanje poljščin. Oziroma bi bil njihov namen enak tistemu, ki ga v naravi opravljajo čebele.

Biologi in raziskovalci že nekaj časa izumljajo robote, ki bi lahko nadomestili čebele. S strani naravovarstvenikov je moč slišati številne kritike na to,  da raje, kot da bi zaščitili čebele, razvijajo robote.

Opraševanje je eden od ključnih procesov v naravi in je bistvenega pomena za proizvodnjo hrane. Opraševalci so predvsem žuželke, kot so čebele in metulji, nekatere od teh vrst so tudi udomačene,  kot so denimo čebele medarice. Vendar pa se je njihovo število vrst v naravi drastično zmanjšalo. Čebele medarice že leta umirajo v čudnih okoliščinah, bodisi zaradi pesticidov, oziroma izgube naravnih habitatov. Ravno to naj bi bil razlog, da bodo dobile “pomoč” pri opraševanju cvetja, grmovnic in dreves. (Vir: Svetovni ekonomski forum/World Economic Forum).

Robot bees are an actual thing now.

Walmart controlling billions of tiny robot bee drones all over the Earth. What could possibly go wrong?

Objavil/a The Other 98% dne 16. marec 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.